Rheinteufelswald    1:160 

Besturing

Zoals uitgelegd bij "Analoog of digitaal" heb ik ervoor gekozen mijn treinen digitaal te besturen.

Digitaal.

 Elke loc, trein of treinstel kan op elke plaats van de baan - onafhankelijk van de andere gemotoriseerde railvoertuigen - bestuurd worden. Dit is mogelijk doordat elke loc, treinstel of trein, een eigen stukje elektronica bevat, de zogenaamde locdecoder, die een eigen adres heeft en die op basis van digitale commando's de locomotief bestuurt. De benodigde commando's worden gegeven door de  digitale centrale.

Op de rails staat een continue blokspanning, waarin het digitale signaal voor de diverse decoders verstopt zit. Op basis van dit signaal kan de geadresserde decoder de motor van de loc besturen. de decoder maakt hierbij gebruik van pulsbreedtemoulatie.
In het digitale signaal kunnen de adressen van vele locs, wissels, seinen etc. verstopt worden zodat ze allemaal met hetzelfde signaal bestuurd kunnen worden.

Na aanvankelijk gebruik van de Multi-Maus van Fleischmann, heb ik uiteindelijk gekozen voor de ECoS-ESU als centrale.

Computerbesturing

Niet alleen heb ik gekozen voor digitale besturing, ik heb tevens gekozen voor computerbesturig. Ik gebruik hiervoor een oude PC met WindowsXT. De PC is niet verbonden met Internet ik heb dus geen problemen met de verouderde beveiliging van WindowsXT.

De ECoS-centale kan rechtstreeks zonder interface op de PC worden aangesloten. Daarnaast moet de baan verdeeld worden in blokken. Deze blokken zijn noodzakelijk om een geautomatiseerd veilig treinverkeer mogelijk te maken. Ieder blok kan één trein bevatten waadrdoor botsingen vermeden worden. Daarnaast geven deze blokken de mogelijkheid om aan de computer te vertellen waar een trein zich bevindt op de baan.
Om dit mogelijk te maken moet ieder blok worden voorzien van één of meerdere zogenaamde "bezetmelder(s)". Ik heb gekozen voor bezetmelding middels stroomdetectie, omdat dit de meest betrouwbare vorm van bezetmelding is.
De bezetmelders worden middels een S88N module, die het signaal van de beetmelder vertaald in een voor de centrale/computer begrijpelijk signaal, aan gesloten op de centrale.

Bezetmelder

De meest goedkope variant is de eenvoudigste S88N te kopen en zelf de stroomdetector erbij te bouwen. Ik werk met de S88-N van Conrad (212628-89), Rosoft heeft een nog goedkopere versie van een S88-N module.




Zoals uit bovenstaand plaatje blijkt, zijn wissels, kruispunten e,d, stukken niet gedecteerd. Om problemen met de bezetmelding te voorkomen worden deze gevoed middels een diode schakeling (2 anti-parallel geschakelde diodes), zodat er geen spanningsverschil bestaat tussen de getecteerde en ongedetecteerde stukken van de baan.

Om de bezetmelder te bouwen zijn per 4 railstukken de volgende onderdelen nodig:

Europrintplaat (geschikt voor meer dan 4 railsukken)
Weerstand R1= 47 ohm                4x
Diode 1N5401                                  16x
IC-fitting 16-polig                              1x
Optocoupler ILQ 620                       1x
Optioneel: schroefconnectoren



Mijn operationele (80x)bezetmelders, (5x)S88-N en ECoS centrale.